
Surlar içindeki eski Antalya kentinin kapılarından biri de bugün yaygın ismiyle “Üç Kapılar” ya da tarihi adıyla Hadrianus Kapısı.
Bir anlamda Antalyada`ki tarihi yapılardan en iyi korunmuşlarından birisi Üç Kapılar. Bir Roma eseri olan bu yapı, M.S.130 yılında Roma İmparatoru Hadrian adına yapılmıştır. Zamanla şehir surları kapının dış kısmını kapatmış ve kapı uzun yıllar kullanılmamıştır.
Muhtemelen şehri sarmalayan sur Üç Kapıların da önünden geçmiş, bugün Kaleiçi dediğimizi eski kentin bir ucunda belki dışarıya çıkılmayan, çıkılsa bile bugünkü boyutunda “üç” adet kemer büyüklüğünde olmaksızın kalenin dışına açılan bir geçide de klavuzluk etmiştir.
Eserin günümüze değin yıkılmadan gelebilmesinin bir nedeni belki de budur. Sur kalıntılarının yıkılması ile kapı ortaya çıkarılmıştır. Pamfilya`nın en güzel kapısı olarak kabul edilmektedir. Üst kısımları kubbe şeklinde üç açıklık vardır. Sütunları hariç tamamen beyaz mermerden yapılmıştır. Oyma ve kabartma süslemeleri döneminin bütün özelliklerini taşımaktadır. Kapının orjinalinin iki katlı olduğu bilgisi vardır. Fakat üst kat hakkında yeterli bilgimiz yoktur. Kapının iki tarafında, kapı ile aynı zamanda yapılmadığı bilinen iki kule vardır. Bunlardan Güneydeki Julia Sancta kulesi olarak bilinir ve bir Hadrian devri eseridir. Süslemesiz blok taşlardan yapılmıştır. Kuzeydekinin ise alt kısımları antik çağa ait olup üst kısmı Selçuklu`lar zamanından kalmadır.
Tarihten beri “mermer” kapı olarak adlandırılan eser, bu restorasyon sırasında meydana gelen hasarlarından arındırılmış, eksik parçalar aslı gibi yeniden yapılmış ve yerine özenle konmuştur. Antalya ve çevresinde daha önce örneğin Aspendos antik tiyatrosunun Atatürk emriyle restore edilmesi zinciri içinde kentin tarihi kimliğine büyük değer katan “üç kapılar” eseri de kaldırılmış ve bugünkü görünümüne çok yakın bir hale getirilmiştir.